Bydgoszcz

Hei, og happy Halloween 🎃

Forrige uke gikk unna i en fei og vi hadde kun skole på mandag så da bestemte vi oss for å dra på en liten mini-ferie. Elise, Erlend, Martin og jeg valgte å utnytte denne friuka og bestemte oss for å reise til bydgoszcz da det kun er 1,5 time unna med tog fra Gdansk. Vi booket turen på tirsdagen og dro av gårde på torsdagen da Erlend (kjæresten til Elise kom på onsdag).

Siden begge par har hund så måtte vi jo ta med de på byturen vår, og det gjorde turen ekstra gøy!

Vi kom frem tidlig på torsdag, la fra oss bagasjen og dro til nærmeste kjøpesenter da det pøsregnet ute og det ikke fristet særlig å gå ute for å se byen. Da regnet sluttet og vi var hjemme fra shopping, fikset vi oss og dro ut for å spise på Manekin som er et veldig populært spisested her i Polen. Der serverer de pannekaker med alt fra Thaikylling inni til nutella og bringebær. nam!!

Etter Manekin dro vi videre til en bar som heter XOXO, hvor de serverte de beste drinkene vi har fått på lenge.

Det ble en relativt sen kveld, og det var utrolig deilig å komme hjem og få lagt seg.

Dagen etterpå var det på tide å oppleve byen og vi bestemte oss for å gå i gamlebyen, som var utrolig fin. Bydgoszcz blir egentlig kalt for polens Venezia siden de har en elv som renner gjennom byen, og det var faktisk utrolig fint langs denne elven. Det var en god blanding av gamle og nye bygninger og det var tydelig lagt opp til at man skulle kunne gå langs denne elven.

Men nå skal jeg på Halloween party, siden 1.november er en helligdag her i polen har vi heldigvis fri og fredag blir en inneklemt dag så skolen har gitt oss fri da også.

Snakes!

Neonatology

Hei og god helg!

Da var det endelig fredag og da var denne uka over, og godt er det!

Vi har hatt neonatology hele denne uka og det har vært både lærerikt og utrolig koselig. En Neonatolog er en som er spesialist i nyfødte barn, de tar seg av de med en gang de blir født og sjekker om alt står bra til med den nykommende ungen. Hvis det er noe galt så vet de akkurat hva de skal gjøre og hva som må til for at ungen skal ha det bra. I Norge har vi ikke denne spesialiseringen, men vi har barneleger som kan spesialiserer seg innenfor nyfødte men det er ingen tittel Norge som heter «Neonatalog».

Vi har gått rundt på avdelingen og undersøkt bebier som har hatt forskjellige sykdommer, blitt født for tidlig, for seint, eller hvor moren ikke har «gjort som hun skulle» gjennom graviditeten. Det har vært utrolig lærerikt med mange dyktige lærere som har undervist oss i løpet av denne uka.

Siste dagen fikk vi lære å intubere nyfødte, og å gi hjerte-lunge redning.

Litt annerledes dag på skolen men utrolig lærerikt.

Vi har besøk av foreldrene til Martin denne uka, og i dag tenkte vi oss en tur til Gdynia.

Håper dere får en utrolig fin helg!

-Aurora

Trening = God Helse

Hei godtfolk, og god fredag.

Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om trening og en aktiv hverdag kombinert med å studere.

Som dere kanskje skjønner er jeg veldig glad i å trene, men skal ærlig si at jeg ikke har fått trent like mye som jeg har ønsket de siste årene. Jeg har prioritert skole fremfor det å bevege meg og holde meg i form noe jeg virkelig kan kjenne på kroppen den dag idag.

For 4 år siden da jeg studerte Pre-medisin i Spania trente jeg så og si hver dag. Dette var noe som ga meg veldig mye energi i hverdagen, og gjorde at jeg sov mye bedre på natta. Da jeg begynte på medisin så stoppet det litt opp og jeg mistet motivasjonen både fysisk og litt psykisk. Jeg prøvde å trene 3 ganger i uka, men fant fort ut at dette ble for mye kombinert hvor mye skole jeg ønsket å lese så det endte opp med at jeg trente 1 gang i uka og om jeg var flink så ble det kaaaanskje 2. Dette er en feil jeg ikke ønsker flere skal gjøre så jeg skal komme med noen forslag hvordan kombinere trening og det å studere på medisin (dere har sikkert hørt alt før, men her er en liten påminnelse):

1. Tren tidlig om morgenen, før du egentlig har tenkt å starte lesedagen din, da går du hverken glipp av lesetid og du får bevegd på deg.

2. Tren rett etter skolen, slik jeg har erfart det orker jeg aldri å sette meg rett ned å lese etter skolen, så hvorfor ikke trene da?

3. Tren sent på kvelden, når du egentlig bare sitter å leser samme setning om og om igjen, da kan du like så godt ta deg en treningsøkt.

4. Ta deg en løpetur som en pause mellom leseøktene, det trenger ikke være mer enn 30 minutter, 15 min i dusjen og så har du bare brukt 45 min på å trene, og gitt hjernen din en pause.

5. Tren sammen med noen, dette gjør det lettere å gi litt slipp på Anatomiboka/biokjemiboka/sykdomslæreboka, og å komme seg ut av leiligheten sin.

Husk at trening vil ikke bare si vektløfting eller løping, det viktigste er at man kommer seg i bevegelse og får rørt på kroppen. En gåtur kan være like bra som en løpetur, så lenge du får litt pause fra lesinga og kommer deg bort  fra lesehulen din.

.

For dere som ikke liker å sette opp treningsøktene deres selv vil jeg anbefale CrossFit. Dette er en treningsform jeg er helt frelst av, for jeg møter opp til en time og gjør det treneren sier jeg skal gjøre. Dette er en treningsform som er utrolig effektiv da timene kun varer 1 time, men er beintøffe med både kondisjon og styrke kombinert.

Håper dere fikk litt nytte av dette innlegge og at dere holder dere aktive i en travel hverdag.

Ha en fin fredag.

4.klasse is amazing.

Hei alle fine mennesker som leser denne bloggen. Enten du er medisinstudent, ønsker å bli det, eller bare en som ønsker å vite hvordan det er å leve som medisinstudent i Gdansk.

Da var sommeren 2018 over, og nok et skoleår er i gang. Jeg har endelig kommet til det “hellige” fjerde året og jeg må si at ryktene er sanne, dette er virkelig en drøm i forhold til de tre siste årene jeg har vært i gjennom. Som dere kanskje har skjønt klarte jeg å stå pathomorphology og pharmacology som var de vanskeligste fagene vi hadde i tredje året. Det har vært mye hard jobbing, men jeg klarte det heldigvis til slutt.

Semesteret her i Polen starter ganske seint, så vi har bare gått 1,5 uke på skolen frem til nå, men kan ikke si at det føles ut som skole. I fjerdeklasse går vi over til blokkfag, så vi har ett fag iløpet av en eller to uker også har vi eksamen på fredagen siste dagen vi har det faget, det vil si at de fleste helger har vi fri, kan du tro det? FRI i helgene! til og med jeg kan ikke tro det. Vi har for det meste bare ligget i sofaen og sett på TV for det er noe vi ikke har hatt så stor frihet til før, men tror det kan bli kjedelig etterhvert så får vel finne en hobby eller noe som vi kan gjøre når vi har fri. Vi har jo faktisk kommet godt i gang med trening også, noe som er suupert deilig da jeg egentlig er ganske avhengig trening, det gir meg så mye energi når jeg først får kommet i i gang. Det å føle at man blir sterkere og får god kondis er noe jeg har savnet så det gleder jeg meg veldig til.

Den første uka startet vi med kardiokirurgi, som var super gøy. Vi fikk være med på så mange operasjoner som vi bare ville og Martin fikk til og med hjelpe til under en operasjonen. Vi hadde en utrolig dyktig lærer som var kjempe flink til å lære bort og var veldig interessert i å lære bort det han kunne, og for en gang skyld følte vi oss ikke som brødhuer, han var faktisk imponert over hvor mye vi kunne.

Jeg og Elin fikk være med på coronary bypass, som vil si at det er noe feil med blodårene som gir hjertet blod, så man må ta en arterie fra et annet sted i kroppen, feste den ene enden til den friske delen av den syke arterien og så fester man den andre delen i aorta. Så man går forbi eller “bypasser” den delen av den syke blodåren, og får dermed gitt blod til hjertet på den måten.

Til dere som følger meg, så skal jeg sette meg et nytt mål å det er å prøve å blogge en gang i uka. Kan ikke starte for hardt 😉
Er det noe dere ønsker å se mer av på denne bloggen så kom gjerne med forslag 😀

Ha en fin uke alle sammen.